Sloopdrift gemeente treft Paleis Dam

De verbouwingsdrift van de gemeente loopt de spuigaten uit en het Paleis op de Dam is het slachtoffer. Er moet een vijfde dienstlift komen en daarom wordt er een unieke 17e eeuwse trap in het Paleis gesloopt. Tegen het advies van Monumentenzorg in.

De keizerlijke trap is het enige autentieke trappenhuis dat nog bewaard is gebleven in het Paleis. Haar evenbeeld aan de andere kant van het gebouw werd in de jaren ’60 al gesloopt, want toen namen ze het niet zo nauw met historische waarde. Er lijkt niets veranderd.

Het is niet zeker of de trap al is gesloopt is, omdat de koningin de gebruiker is van het Paleis. Informatie over de verbouwing valt daarom onder staatsgeheim.

In het Parool noemt architectuurhistoricus Peter Vlaardingerbroek de sloop ‘doodzonde en diep treurig’. Hij zegt dat het Paleis het bekendste monument van Amsterdam is en het belangrijkste Nederlandse gebouw uit de 17e eeuw. Door het ontwerp van de trap ontstaat volgens hem een cruciale lichtval in de galereijen. Dat alles gaat nu verloren vanwege een dienstlift.

Lees ook:Centrum smeekt Trix om behoud trap
Lees ook:Nieuwe aflevering in de Trap-Affaire
Lees ook:Paleis op Dam wordt (weer) wit
Lees ook:Het Paleis voor Volksvlijt is jarig
Lees ook:Stadsvernieuwing Haarlemmer Houttuinen bij Andere tijden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>