Leven op Amstelveld hangt aan zijden draadje

De stralend groene vleugelnootbomen op het Amstelveld zijn volgens de gemeente ongeneselijk ziek. Hoe ziek precies, weet niemand en het is ze dan ook absoluut niet aan te zien. Krachtig als altijd duwen hun wortels de Amstelveldse bakstenen omhoog. Maar die ontwikkeling zal binnenkort worden afgekapt.


Buurtbewoners strijden al jaren tegen het plan om de bomen om te zagen, maar de gemeente ziet het probleem niet in. Er komen immers nieuwe vleugelnootboompjes voor terug. Maar de omwonenden willen dat de kap in fases wordt gedaan, zodat ze in ieder geval nog een klein beetje groen hebben om tegen aan te kijken.

Als de wortels van de bomen, van de straat een heuvellandschap maken (want dat is de belangrijkste reden voor de kap), waarom zet Centrum dan überhaupt nieuwe boompjes neer? Dan heb je over een paar jaar toch precies hetzelfde probleem.

Ik ben absoluut tegen zinloos kappen van mooie bomen. Ze zouden misschien gewoon de straat een stukje kunnen ophogen. Zo’n probleem is het trouwens sowieso niet, even bobbelen op de fiets. Dat is toch typisch Amsterdams?

Lees ook:Bomen Amstelveld voorlopig niet gekapt
Lees ook:‘Amsterdam liet opbouw seksimperium Geerts toe’
Lees ook:Anne Frankboom gaat ‘doorstart’ maken
Lees ook:Meer fietsen, vindt de gemeente
Lees ook:Bioscoop City wil met gokkasten verbouwing betalen

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Leven op Amstelveld hangt aan zijden draadje

 1. Ellert van Soest

  Het straatje waar het de gemeente vooral om gaat is een verbinding tussen de Kerkstraat en de Prinsengracht. Dit straatje wordt per dag op zijn hoogst door één verdwaalde tourist gebruikt, verder is het een volstrekt niet relevant stukje weg. Het is daarom ook onbegrijpelijk waarom de gemeente dit aangrijpt om een van de mooiste pleinen van Amsterdam te vernaggelen.

    /   Reply  / 
 2. Merel

  Hear hear!

    /   Reply  / 
 3. rudolf misset

  Zie mijn artikeltje in Het Parool van maandag 26 mei 2006: Onduidelijkheid op het Amstelveld gaat leiden tot een jarenlange bezwaar- en beroepsprocedure, of tot het bezetten van bomen, of tot beide.

  Al op 29 mei kwam het dagelijks bestuur van het stadsdeel met drie alternatieve plannen. Bij het plan-Thelma Neleman blijven alle vleugelnootbomen staan.

    /   Reply  / 
 4. Merel

  Dan ben ik sowieso pro-Thelma.

    /   Reply  / 
 5. rudolf misset

  Ik ben ook pro-Thelma! En Eva Cossee heeft een goedkope oplossing voor het wortelprobleem: de ‘boomontlastconstructie’.
  En er is een Vereniging Amstelveldbuurt, p/a Marlies Tuijn, Reguliersgracht 56. En op donderdag 20 juli komen de 4 verschillende plannen in de deelraad: om 20 u in het stadhuis. Opgeven voor inspreken tot de dag tevoren 16u, bij [email protected]

    /   Reply  / 
 6. Rudolf het Grachtengordeldier

  LAATSTE NIEUWS 04.08.2006: er wordt NIET gekapt. Er wordt eerst beslist op de bezwaarschriften.

  De Vereniging Amstelveldbuurt heeft de rechtbank gevraagd opm een voorlopige voorziening die de kapvergunning voor 14 vleugelnoten schorst.

  Daarop heeft het stadsdeel toegezegd dat er niet wordt gekapt totdat op de bezwaarschriften is beslist.

  Wie zich ‘rechtstreeks belanghebbende’ vindt kan tot begin september een bezwaarschrift indienen bij het dagelijks bestuur van standsdeel Amsterdam-Centrum+ Een bezwaarschrift is gratis.

    /   Reply  / 
 7. Rudolf het Grachtengordeldier

  LAATSTE NIEUWS 07.09.06: zitting Rechtbank

  Op 28 september behandelt Rechtbank Amsterdam het verzoek om een voorlopige voorziening: een kapverbod totdat is beslist op een bezwaarschrift.

  Het bezwaarschrift en het verzoek om een voorlopige voorziening zijn ingediend door Mw Eva Cossee, bewoonster van Kerkstraat/Amstelveld.

    /   Reply  / 
 8. Rudolf het Grachtengordeldier

  LAATSTE NIEUWS: Zitting rechtbank Amsterdam voor voorlopige voorziening vervroegd en nu op 20 (twintig) september, i.p.v. 28.

    /   Reply  / 
 9. rudolf misset

  LAATSTE NIEUWS AMSTELVELD:

  De voorlopige voorziening (kapverbod) voor de vleugelnootbomen op het Amstelveld wordt nu behandeld op 27 oktober om 10 uur, door Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220.

  De behandeling is openbaar.Belangstellenden kunnen de zitting in de zaal bijwonen.

    /   Reply  / 
 10. Rudolf het Grachtengordeldier

  Rechtbank Amsterdam heeft op 11 januari 2007 een nieuw verzoek om voorlopige voorziening (een voorlopig kapverbod voor 14 vleugelnootbomen langs de Kerkstraat) TOEGEWEZEN.
  Een volgende rechtszitting vond inmidels plaats in april. De rechtbank doet binnen 6 weken na deze zitting uitspraak.

  Rudolf het Grachtengordeldier heeft tegen een voorgaande afwijzing HOGER BEROEP PRO FORMA ingesteld bij de Raad van State.

  “De bomen blijven staan, de kapvergunning gaat voor de bijl.”

  http://rudolfgrachtengordeldier.web-log.nl
  http://amstelveld.web-log.nl
  http://verenigingamstelveldbuurt.web-log.nl

    /   Reply  / 
 11. Rudolf het Grachtengordeldier

  Rechtbank Amsterdam heeft in mei 2007 het beroep tegen de kapvergunning voor 14 vleugelnootbomen AFGEWEZEN. Ook de indiener van dat beroep heeft HOGER BEROEP PRO FORMA ingesteld bij de Raad van State. Pro forma: het hoger beroep ligt stil. Eerst wordt tussen stadsdeel en omwonenden overlegd in de Adviesgroep Amstelveld.

    /   Reply  / 
 12. hans van doorn

  Het is merkwaardig dat voor de gemeente niets uitmaakt of er nieuwe vleugelnoot boompjes op het Amstelveld staan in plaats van de huidige door de jaren heen gevormde karakteristieke bomen.

  Met hetzelfde argument zou een gemeente bestuur kunnen besluiten de grachtengordel tegen de grond te gooien met de motivatie er weer nieuwe huizen voor in de plaats te zetten.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>