Friese cornervlag bij sc Heerenveen hoeft van mij niet

De cornervlaggen in het Abe Lenstrastadion zijn Fries. Rood wit blauw gestreept met van die hartjes die zichzelf pompeblêden noemen. Nationalistische arbitrale ondersteuning, ik vind het nog al wat. Lichtelijk eng. Daar hangt meer dan het sc Heerenveenshirt in hoekvlagvorm.

Ik moet me niet aanstellen natuurlijk, die Friezen bedoelen er niets mee. Wie is er nou sympathieker dan zij? Met hun fierljeppen, skûtsjesilen. Hun sûkerbolle, beerenburg en met heit, pake, mem, beppe en Doutze Kroes. Een onschuldiger, frisser en mooier volk bestaat er misschien niet. Maar dat geeft je nog geen recht om voorafgaand aan een eredivisiepotje een volkslied te spelen. Dat doe je bij interlands en die spelen provincies nou eenmaal niet, laat staan clubs.

Clubsymboliek
Voetbalcultuur is natuurlijk doordrenkt door regio- en clubsymboliek. Ook deze zondag was het uitvak gevuld met vlaggen, sjaals, tattoo’s en kleding vol verwijzingen naar Amsterdam en Ajax. Ben ik dan niet hypocriet? Is dat zo anders? Misschien niet, maar er is hier wel een duidelijke band met een sportteam. Het staat verder af van geopolitiek. Dat Friese chauvinisme komt veel dogmatischer op mij over. Benauwender.

Noem het onsportief, maar ik had dan ook geen enkel probleem om in het uitvak hartstochtelijk een Ajaxgerelateerd liedje door dat zogenoemde volkslied te zingen.

“Minder Den Haag, mear Fryslân” zag ik op de heen- en terugweg op diverse borden. En ook via die cornervlag vernam ik dat het in minstens één provincie aanstaande woensdag om landelijke verkiezingen gaat. Terwijl het verder zo’n leuke provincie is, waar ik echt graag kom. Alleen als natie vind ik het er een heel klein beetje eng.    

 

 

 

 

Lees ook:Nieuwe outfits bibliotheekpersoneel
Lees ook:Naaldhakken race in PC
Lees ook:Het doel van massaal voetbalwedstrijden afgelasten ontgaat me
Lees ook:AZ verdient meer dan klepperdeklappend publiek
Lees ook:Moet De Toekomst niet Stadion Voorheen De Toekomst gaan heten?

1 Reacties // Reageer

One thought on “Friese cornervlag bij sc Heerenveen hoeft van mij niet

 1. Albert

  Leuk verhaaltje.

  Maar Nicky dit is géén nationalisme maar een cultuuruiting.
  Kijk op het moment dat alle spelers van SC Heerenveen verplicht een Friese vlag op hun bil moeten tatoeëren kan je spreken dat het eng wordt. Zeker als ze dat bij een doelpunt ook nog moeten tonen.
  Maar voor de rest! Geniet ervan, alles een beetje anders is ook goed. Anders wordt het wel erg saai,misschien dan wel een beetje eng, ja toch? Mijn tip!? Neem een Berenburg of drie, een lekker stukje Friese droge worst en bestudeer de foto van Doutzsen Kroes. Dan ziet het leven er minder eng uit en sterker nog het wordt een zonnige dag.

  Albert

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>