Cup met grote oren in het Amsterdam Museum

Deze herfstvakantie staat Ajax’ Champions League-trofee van 1995 in het Amsterdam Museum. Het maakt dan onderdeel uit van de leuke Voetbal Halleluja-tentoonstelling.

Persoonlijk heb ik niet veel met dit soort relieken. Als Ajaxfan vind ik het uiteraard te gek dat ‘we’ het ding toen gewonnen hebben, maar ik ben te nuchter om bij een confrontatie iets te voelen. Dat is in dit specifieke geval ook geen gemis, ik denk nog vaak genoeg aan het Ajax van de jaren negentig. Daar heb ik verder weinig voor nodig.

De beker past uiteraard perfect bij het thema Voetbal Halleluja. Zo’n symbool geeft de raakvlakken met geloof goed weer.

Deuk
Een trofee is op z’n mooist als hij net wordt overhandigd. Gezegend is de prijs die dan een eeuwig litteken krijgt toegebracht. Neem Daley Blind, die in het voorbijgaan de net gewonnen schaal per ongeluk aantikt en laat flikkeren.

Of Maarten Stekelenburg die op weg naar het Museumplein de dertigste schaal doodleuk uit de bus laat vallen, vanwege de tramrails die hij vanuit het noodluik iets te laat opmerkt. Die schaal met dat deukje kan bij mij nooit meer stuk.

De cup uit 1995 – helaas zonder deukje, maar wel met de beroemde grote oren – is tot 19 oktober in het Amsterdam Museum te zien. Voetbal Halleluja is er tot en met 4 januari.

Lees ook:Blind junior naar Ajax, Grim naar Sparta
Lees ook:Kamp Seedorf tijdelijk in het museum
Lees ook:Wat als Ajax van De Graafschap had gewonnen?
Lees ook:Haperende spuitbus bij Ajax – Vitesse
Lees ook:Blind zei geen ‘hufter’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>