AZ verdient meer dan klepperdeklappend publiek

Vanmiddag stond ik voor het eerst in het AZ-stadion en probeerde de supporterscultuur er een beetje te plaatsen. Aan beide kanten van het uitvak zaten de rustige supporters, zoals dat overal wel zo’n beetje is. Het businessclass-gedeelte is er buitenproportioneel groot. Eén langezijde staat totaal in dienst  van wat in het verleden zakelijke relaties van Dirk Scheringa moeten zijn geweest.  

De Alkmaarse versie van fanatieke supporters kon ik aanvankelijk niet vinden. Wel werd er zo nu en dan geklepper-de-klapperd. Dat kende ik helaas al, van tv. Verder was het buiten het uitvak om stil. Tot het wedstrijdverloop onverwacht in het voordeel van AZ keerde door een rode kaart.

Ik vermoed dat de AZ-feestcommissie een systeem heeft als bij de vrijwillige brandweer. Mensen met trommels werden snel opgeroepen. Ook springers en zingers verlieten de geraniums om naar de korte zijde tegenover het uitvak te snellen. Vanaf de vijfenzestigste minuut was er uit het niets namelijk opeens wat sfeer.

Dat team op het veld verdient eigenlijk leuker publiek. AZ speelde vrij aardig. Als het moet, kunnen ze snel omschakelen en ze hebben veel creativiteit in de ploeg. Het lijkt me sterk dat ze tegen elf Ajacieden ook maar een punt hadden gepakt, maar met dit wedstrijdverloop en vooral met die beslissing van de scheids valt er nu weinig tegenin te brengen.

Ik hoop ergens dat zowel de spelers als de supporters in Alkmaar met wat jaloezie naar het uitvak hebben gekeken. Want nu FOX de touwtjes in handen heeft, lijkt het me sterk dat een stadion met een derde aan business seats helemaal vanzelf op zal gaan leven. Hoe goed een ploeg ook gaat spelen en  hoe agressief je na een doelpunt ook retteketetteketet uit de speakers blijft horen.
De sfeer deed me nu toch iets teveel denken aan dat stadion in Alkmaar dat ik al kende. Schaatsbaan de Meent. Klepper-de-klap.

Lees ook:Had niemand die Mick Harren voor Ajax – Heerenveen even kunnen waarschuwen?
Lees ook:Ajax mag tegen Groningen best slaapverwekkend spelen, ‘we’ worden namelijk kampioen
Lees ook:De Dortmund-supporters staan ook bovenaan merkte ik in de Arena
Lees ook:Calimero heeft een nieuwe naam: Marcel Blaak
Lees ook:Ajax – Steaua Boekarest is erg betaalbaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>