Edgar Davids heeft toch al de naam, wat maakt het nummer dan uit?

Bij AT5 lees ik dat Edgar Davids dit seizoen bij Barnet als speler-coach met rugnummer 1 wil spelen. De Pitbull denkt zo bij zijn vijfde divisieclub meer respect op te kunnen eisen.

Ik ben fan van Davids. Het is ook geweldig dat hij zijn carrière op deze manier weet uit te rekken. De vijfde divisie in Engeland is natuurlijk duizend maal romantischer dan de Eerste divisie, Top- of Hoofdklasse in Nederland. Het toont ook wat voor enorme liefhebber hij is. Toch is het idee van dat keepersnummer, als het klopt, op z’n zachtst gezegd wat dubieus.

Als ik in een paar woorden het verschil tussen de Engelse en de Nederlandse cultuur moest benoemen dan zou ik zeggen dat de een mannelijke (harde) en de ander een vrouwelijke (zachte) cultuur is. In Engeland bestaat er zoiets als hiërarchie. In schoolklassen weten leerlingen bijvoorbeeld precies op de hoeveelste plaats ze staan ten opzichte van klasgenootjes qua prestaties. Het is er daardoor ook veel competitiever dan bij ons. Wij blijven immer polderen.    

Davids probeert naar mijn idee daarom in zekere zin Roomser te zijn dan de Paus. Rugnummers ook zo’n hiërarchie geven, zou weleens averechts kunnen werken. Uiteraard zou het in onze zesjescultuur op nog meer weerstand stuiten, maar het zou wel effect kunnen hebben hier. Het wordt zeker niet gezelliger, maar in Nederland kan kunstmatig orde aanbrengen minder kwaad. Orde is hier namelijk op zich al iets kunstmatigs. Maar in de bakermat van het voetbal is het juist al behoorlijk vanzelfsprekend. Hiërarchie dan ook nog eens kunstmatig benadrukken zal er voor mijn gevoel niet sterk overkomen. Zeker niet in zijn lange halen snel thuis divisie.

Wie weet is het Edgar Davids ook alleen om de controverse te doen. En als bewonderaar vind ik dat hem alleen maar sieren. Maar in dat geval heb ik een, in mijn ogen, veel beter idee. Als het hem echt alleen om opschudding te doen is, moet hij gewoon met rugnummer 14 gaan spelen. Dat zal na zijn ongelukkige aftocht bij Ajax wel voor de nodige commotie zorgen.

Want voor respect van een spelersgroep heeft Edgar Davids natuurlijk geen geforceerde hulpmiddelen nodig? Die naam achter op het shirt is al meer dan voldoende.   

Lees ook:Davids officieel gepresenteerd als Ajacied
Lees ook:Hopelijk weet Edgar Davids het onderwerp racisme in Nederland onder het tapijt vandaan te krijgen
Lees ook:Edgar Davids: commissaris sexappeal
Lees ook:Johan Cruijff kan toch gewoon zijn excuses aanbieden voor die racistische opmerking?
Lees ook:Jupiler League is prima voor Jong Ajax, maar Ajax is doodsteek voor Jupiler league

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>