Hoera, we mogen weer een mening hebben over het nieuwe thuisshirt van Ajax

Ik kan voor geen meter voetballen, dat was al in de F’jes duidelijk. Toch had ik er lol in, dus speelde ik in teams waarin niet iedereen hetzelfde shirt droeg. Oké, er was een basisidee. Rood-zwart, zoals AC Milan het ook draagt. Maar de een had een V-hals, de ander een gesloten kraag. Iemand had dikkere banen en enkelen speelden in roze-grijs, omdat het te vaak te heet was gewassen. Uiteraard waren ze van verschillende sportmerken.

Als ik in het weekend toevallig amateurclubs passeer, speur ik automatisch naar dit soort teams. Het ontroert me nog. Maar ik kom ze steeds minder tegen. Een enkele keer bij een team buiken, grijze haren en glimmende schedels.

Van profclubs neemt iedereen het marketinggedrocht van ieder jaar een nieuw thuisshirt inmiddels voor lief. Ook ik zal me hier, wat Ajax betreft, niet tegen verzetten. Het zal me worst wezen. Drie strepen, een gouden embleem. Al laten ze Henkie Penkie er een watermerk van een Chinese draak opzetten, zolang het witroodwit blijft, vind ik alles best.

Als het aan mij lag zouden de spelers er wel elk seizoen maar eentje krijgen. Dat de bloedlip van Fischer tegen Feyenoord, aan het begin van het seizoen, er aan het eind nog niet helemaal uit is gewassen. Dat Siem nog maar met twee sterren speelt, omdat er een bij het vieren van een doelpunt is gesneuveld. Echte bikkels spelen dan vanaf maart in witrozewit, omdat hun noeste arbeid er het heetst uit moest worden gewassen.

En Jong Ajax krijgt in de Jupiler League de afdankertjes van vorig seizoen. Als deel van de opleiding moeten ze de protserige gouden Eredivisiebadge er zelf afhalen om er vervolgens een Jupilerembleem op te naaien. Het liefst zonder hulp, zodat na de winterstop er nog maar drie spelers zijn met het ding op hun mouw.

Ik heb zo’n vermoeden dat mijn aanbevelingen geen doorgang zullen vinden. In zo’n professionele organisatie als Ajax beoogt te zijn, is er voor mijn knulligheid natuurlijk geen plaats. Ik ben goddank ook niet meer dan een supporter, daar leg ik me met alle liefde bij neer. Dat zeurt ook wel zo prettig.  

Lees ook:Peter Bosz zit voor gevoel al vier seizoenen bij Ajax
Lees ook:Hoe laat is het eigenlijk bij Ajax
Lees ook:Ajax ’95 en andere wereldelftallen bij afscheid Van der Sar
Lees ook:Ajax – Steaua Boekarest is erg betaalbaar
Lees ook:Beloftenteams in de Jupiler League toelaten is een belediging voor het voetbal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>