Beloftenteams in de Jupiler League toelaten is een belediging voor het voetbal

Ik ga wel eens bij Jong Ajax kijken, niet vaak, maar toch wel een paar keer per seizoen. Hun competitie kan me verder echter gestolen worden. Ik kijk naar individuen. Naar spelers die ik of al van het eerste ken, of die ik mogelijk ooit in het eerste zal gaan zien. Het is namelijk een echt opleidingsinstituut.

Dat Jong Ajax nu mee gaat doen aan de Jupiler League vind ik dan ook een belediging voor het Nederlandse voetbal, onze zogenaamde volkssport. Er blijkt niet eens voldoende voedingsbodem voor twee volwaardige professionele competities.

Prima, als dat zo is dan moeten we daar misschien eerlijker over zijn en ook semiprofs in de Eerste divisie toelaten of zo. Want uit zakelijke overwegingen teams toelaten zonder natuurlijke achterban kan ik alleen maar zien als enorm disrespect.

Het gaat niet over volleybal, handbal of honkbal. Dit bedoel ik niet lullig, integendeel. Voor die niet zo stevig in onze cultuur gewortelde sporten is het veel eenvoudiger om nieuwe tradities te starten als het zo uitkomt. Die hebben minder ballast van traditie en ander sentiment dat bij een betrokken achterban hoort.

Voetbal is nou eenmaal heel wat meer dan een sport in dit land. Maar de tweede divisie wordt nu opgevuld door ploegen van clubs waarvan de achterban alleen geïnteresseerd is een ander team. Voor hen is het dus een voorbereiding op iets anders, een training.

Hoezo zijn er geen massale protesten? Dit is toch een schande? Als er te weinig teams zijn dan kun je toch ook voor het Schotse model kiezen, met vier wedstrijden tegen elke tegenstander? Of laat semi-profs toe. Weet ik veel. Ik weiger te geloven dat deze liefdeloze oplossing de enige is.

Voetbal is echt niet alleen de Eredivisie, sterker nog, voetbal is veel eerder alleen de Champions League geworden. En als de KNVB niet oppast trapt het in die snode plannen van de UEFA om de hele wereld dat ook echt te doen geloven. En ik vind dat gelul.

Het gaat natuurlijk maar om voetbal en dat is per definitie niet belangrijk. Maar dat uitgerekend de voetbalbond laat merken hoe onbelangrijk het is, vind ik ver gaan.

En ja, alles draait om geld, maar zelfs met dit gegeven mag wel iets liefdevoller omgegaan worden. Nu moet ik helaas mijn collega-supporters van Eerste divisieclubs mijn excuses aanbieden. Want sorry dames en heren, ook ik ga komend seizoen niet vaker naar Jong Ajax kijken. Net als bij jullie is mijn liefde voor mijn club nog altijd gefocust op het eerste. Toch hoop ik uit de grond van mijn hart dat jullie ondanks alles een mooi seizoen tegemoet gaan. En laat vooral niet over je heen lopen, daar zijn jullie te belangrijk voor.    

Lees ook:Stoeltje 63: 32
Lees ook:Ajax drukt me vanuit Brazilië met neus op de feiten
Lees ook:Kozakken Boys – Ajax, een romantisch affiche
Lees ook:Jupiler League is prima voor Jong Ajax, maar Ajax is doodsteek voor Jupiler league
Lees ook:AAAAAAAAJJJJJAAAXXX

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>