Vanuit Amsterdam schreeuw ik: Red De Kuip

‘De Kuip is niet meer van deze tijd’ komt op mij over als een aanbeveling. Deze tijd is Vinex-wijk, prefab, voetballen op een zielloos industrieterrein. Toen Bert van Oostveen het na Nederland – Andorra zei, bedoelde hij het echter als een aanklacht. Een balgehakt krijgen duurt er namelijk even, de files er naartoe zijn lang en niet iedereen blijft er droog als het regent. Praktische non-problemen die echt niet enkel zijn op te lossen door meteen een heel nieuw stadion te bouwen. Onzin. De Sixtijnse kapel is ook niet van deze tijd. Goddank.

Ik ben hartstochtelijk voor Ajax, wat mijn betoog voor De Kuip alleen maar sterker maakt natuurlijk. Het knaagt namelijk al jaren dat ik, een beetje, jaloers ben op de aartsrivaal. Mijn leven speelt zich voornamelijk af binnen de A10 in het prachtige 020 en mijn verplaatsingen brengen mij niet zelden oog in oog met het Olympisch Stadion. In gedachten zie ik er Litmanen, Pettersson en Bergkamp dus nog wekelijks scoren, maar er komen al jaren geen nieuwelingen bij. De Kuip gun ik een ander lot. Ook uit eigenbelang overigens. Het stadion heeft ook voor Ajax veel betekend. Daar zal ik jullie hier echter, voor de lieve vrede, niet mee vermoeien.

Inmiddels kan ik trouwens prima met ons nieuwe stadion leven hoor. Dat heeft wel een tijd geduurd. Toch is een stadion uiteindelijk ook maar een stadion, niks of niemand is groter dan een club. Ook een architectonisch bolwerk niet.
Dat betekent niet dat de Van Oostveens van deze wereld maar kunnen doen wat ze willen. Dat is een schoffering naar de groep die dat immense clubgevoel het beste aanvoelt. De supporters. En dus ook naar de supporters van de aartsrivaal. Want als er iets dan misschien toch groter is dan een club, dan is dat onze voetbalcultuur. En die heeft het tegenwoordig zwaar te verduren in Nederland.

Seizoenkaarten die al lang niet meer voor iedereen te betalen zijn, om over losse kaartjes maar te zwijgen. Een clubcardsysteem waardoor alleen de aller-verslaafdsten (respect) onder ons nog, met verplichte combi’s, naar uitwedstrijden kunnen. Tenminste, als er al uitsupporters worden toegelaten. Om dan vervolgens dus gedropt te worden in een gebied waarvan je alleen weet dat het bij een bepaalde stad hoort door de toevoeging bij een clubnaam. Allemaal om middelmatig voetbal te bekijken. De nummer twee van Nederland van vorig jaar doet in oktober Europees bijvoorbeeld al niet eens meer mee.

Gelukkig is er in Rotterdam-Zuid in ieder geval nog dat bolwerk aan voetbalcultuur. Een bouwwerk waar ik als Ajacied graag een steentje bij wil dragen om het te behouden. Hier sta ik in 020 zeker niet alleen in. Dus meneer van Oostveen: blijf alstublieft met uw poten van onze geliefde Kuip af.

Lees ook:Uitsupporters in de Kuip zijn voor de thuisclub
Lees ook:Groente en fruit scheiden moet nu toch echt eens gaan lukken in Amsterdam
Lees ook:Jody Lukoki vs. Rasmus Lindgren in De Kuip
Lees ook:Speelt Ajax wel in Zuid-Oost?
Lees ook:Amsterdam Oud-West blijkt de hel

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Vanuit Amsterdam schreeuw ik: Red De Kuip

 1. Rotterdam

  Ik wis nie dat je als Rotterdammer respect kon hebbe voor iemand uit 020, maar degene die dit verhaal heb geschreve krijg van mij toch wel n hele vette pluim in ze holletje!
  Gvd wat is dat n mooi stukkie text!
  Thnx!
  Was t leze meer dan waard……en zoon waarheid!
  Al moet die lul van n oostveen ze muil houwe over files…..want die zijn dr BIJNA niet man.
  En wachte op je kroket?
  Pleur toch op! Bij ons ga t gemiddelt net zo snel als erges anders.
  En regen? Ja hallo!! Zaal voetbal is n andere sport!!
  Groete uit Rotterdam.
  EN HEEL VEEL RESPECTVOOR JOU!!

    /   Reply  / 
  1. Nicky Samsom Auteur

   Dank!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>